Menu

 

051_SUR

Surélévation rue de Lausanne, GE
Location Geneva, GVA
Date 2012- 2020
Type

Selective competition

 

Gross floor area 7'600 m²
Team

Grégoire Martin
Guillaume Baezner
Célia Laserna
Jérôme Prilllard
Ana Sa
Deborah Suter

 

Photographs

Olivier di Giambattista

Drone GVA

 

This roof extension project located on the outskirts of the city of Geneva provides for the addition of three floors to the existing building dating from the 1960s. The result is the construction of fifty new apartments with views over the lake.

The project is based on an analysis of the existing structure, which revealed a high load reserve, making it possible to envisage a heavy, reinforced concrete roof extension. This large beam construction allows for the consolidation of the six existing buildings in terms of seismic risks by compressing their structure (as in pre-stressed structures) and by horizontally connecting them.

The composition of the apartments is organised as follows: on the 7th floor, the apartment unit types reinterpret those of the 1960s but with the insertion of large, open kitchens in the central areas. On the 8th and 9th floors, an interlocking system generates crossover or superimposed duplex apartments, all with windows on both sides of the building and views over the lake, the Alps and the Jura mountains. The floor plan is divided into three bays, with the central one accommodating the entrance halls, bathrooms and internal staircases. By playing with the floor levels, interconnected spaces of different heights are created that bring abundant natural light into the heart of the apartments. In this way, the project capitalises on the great depth of the plan and creates unique and generous apartment unit types within this roof extension.